Ortodoncija

Mobilni ortodontski aparati

Ispravljanje nepravilnosti u odnosu vilica i položaju zuba kod dece koja još uvek rastu i razvijaju se vrši se mobilnim ortodontskim aparatima. Oni mogu biti samo za jednu vilicu ili za obe tzv. bimaksilarni. Kod nošenja ovih aparatića je jako važna sama saradnja sa detetom jer se aparat mora nositi 14-16 sati dnevno da bi terapija bila uspešna. Terapija mobilnim aparatom obično bude prva faza na koju se kasnije ukoliko bude potrebno nadovezuje terapija fiksnim ortodontskim aparatom kojim se koriguje sam položaj zuba i na taj način završava terapija.

Fiksni ortodontski aparati (fiksne proteze )

Fiksni ortodontski aparat postavlja stomatolog i do kraja terapije se ne može ukloniti. Dužina trajanja terapije je individualna ali je neki minimum oko godinu dana. Idealno vreme za terapiju fiksnom protezom je oko 13 godine odnosno nakon nicanja drugog stalnog molara ali može se postaviti i u mnogo kasnijoj životnoj dobi ukoliko je očuvan potporni aparat zuba i zubi zdravi. Fiksne proteze se izrađuju od različitih materijala . Grubo ih možemo podeliti na „metalne“ i „estetske„. Pacijenti u toku terapije moraju savršeno održavati higijenu usta i zuba, što podrazumeva pranje zuba posle svakog obroka. Za čišćenje zuba pored obične četkice preporučuju se i interdentalne četkice,razne vrse konaca kao i povremeno korišćenje nekih rastvora za ispiranje usta.

Šta su retencione folije?

Nakon završetka terapije fiksnim ortodontskim aparatom zubi imaju tendenciju vraćanja i zauzimanja prvobitnog položaja. Da nam trud ne bi bio uzaludan postoje retencione folije koje se izrađuju na osnovu novog ispravljenog položaja zuba nakon skidanja bravica. Potpuno su providne i estetski prihvatljive tako da ih pacijenti rado nose. Služe nam da zadržimo zube u željenom položaju. Nakon uklanjanja fiksne proteze, retencione folije ili tzv. splintovi se u početku nose što je češće moguće a nakon nekoliko meseci preporučuje se da se nose noću tokom spavanja.

Šta je bruksizam i čemu služi night guard?

Bruksizam je škripanje odnosno škrgutanje zubima. Najčešće se javlja u toku noći kao nesvesna radnja, mada se može javiti i u toku dana kad su ljudi izrazito napeti i pod stresom. Razlozi za bruksizam su mnogobrojni ( stresni periodi u životu, nepravilan zagrižaj, neka neurološka stanja ) a posledice još veće. Dovodi do oštećenja zuba, plombi i ostalih stomatoloških radova. Ono što je karakteristično za bruksiste je da su njihovi zubi „pojedeni “ sa zaravnjenim površinama nalik na ploče. Smanjena je visina samog zagrižaja pa zbog toga mišići i vilični zglob trpe dodatno opterećenje. Pacijenti često navode jutarnje bolove u predelu lica i vilica. Terapija bruksizma prvenstveno zavisi od uzroka koji je do njega doveo ali ono što pruža trenutno olakšanje je izrada okluzalnog splinta ili tzv. night guard-a. Oni se prave prema uzetom otisku zuba, od čvrstog materijala debljine 2mm i ukoliko se koriste tokom noći za duži vremenski period daju odlične rezultate