Estetska stomatologija

Kome je potrebna keramička kruna?

Keramičke krune se izrađuju u situacijama kada je zub već toliko oštećen da se na njemu više ne može uraditi plomba ili ta plomba stalno puca . Zatim, nakon vađenja živca i lečenja kanala korena jer takvi zubi vremenom postanu krti i mogu se slomiti. I na kraju ukoliko već postoji krunica koja je dotrajala i treba je zameniti. Krune mogu biti metalo-keramičke za koje se pacijenti i dalje najčešće odlučuju zbog prihvatljive cene a vešt tehničar može postići zadovoljavajuću estetiku. Mogu biti u potpunosti izrađeni od keramike , konačna cena im je nešto viša zbog obimnog laboratorijskog posla a indikacije donekle sužene jer zub koji se nalazi ispod ovakve krune mora biti prirodno lepe boje zbog  translucencije same krune. Naravno estetika ovakvih kruna je na najvišem nivou. I na kraju nešto što se odlikuje i velikom čvrstoćom i izuzetnom estetikom a to su cirkon-keramičke krune. Mogu se postaviti u gotovo svim situacijama i u prednjoj i u bočnoj regiji.

Athezivni ili keramički most?

Nedostaje vam jedan zub a susedni zubi su potpuno zdravi pa ne želite da ih brusite…ili postavili ste implant pa se čeka da prođe period oseointegracije. U takvim situacijama možete dobiti athezivni most  bez ikakvog brušenja zuba , samo u jednoj poseti. Ovakvi mostovi su ojačani posebnom vrstom staklenih vlakana i indikuju se kao privremeni, duži privremeni ili čak kao trajni.

Ukoliko nedostaje više od jednog zuba , a zubi koji ograničavaju bezubo polje sa velikim plombama indikovano je izraditi klasičan most. Opet u zavisnosti od materijala keramički mostovi mogu biti izradjeni sa osnovom od metala ili cirkona.

Fasete ( ljuskice )-holivudski osmeh

Fasete ili ljuskice, kako još pacijenti vole da ih zovu, su tanke estetske nadoknade koje se postavljaju samo na prednje zube. Mogu biti keramičke i kompozitne i koriste se za promenu oblika i veličine zuba, za smanjivanje razmaka između zuba (dijastema),kao i  za maskiranje ispucale gleđi ili prebojenih zuba. Indikovane su samo kod potpuno zdravih zuba ili zuba sa minimalnim plombama, tamo gde se nalaze velike plombe ili je zub promenio boju zato što je iz njega izvađen živac neophodno je uraditi krunu. Keramičke fasete se izrađuju u laboratoriji što poskupljuje njihovu konačnu cenu ali su to nadoknade koje ispunjavaju najviše estetske standarde i tokom vremena ne menjaju svoju boju. Kompozitne fasete se mogu izraditi u ustima pacijenta, dakle može se zaobići izrada u tehnici, što opet smanjuje njihovu cenu ali su to nadoknade koje vremenom mogu promeniti svoju boju. Za koju god vrstu faseta se pacijent odluči priprema zuba tj. preparacija za fasetu je slična. Prednja površina zuba se preparira 0.5-0.8mm, preparacija se uglavnom završava u gleđi. Na taj način se maksimalno čuva zubno tkivo što je i glavna prednost u odnosu na krunu.

Beljenje zuba

Izbeljivanje zuba je konzervativna tehnika za ulepšavanje osmeha kojom se postiže svetlija boja zuba za 2-3 nijanse. Jako je popularna jer dobijete “ dramatične “ rezultate za manje od sat vremena, bez anestezije, bez štetnog dejstva na zube sa dugotrajnim učinkom. Beljenje se može uraditi u samo jednoj poseti ordinaciji sa malo jačim gelovima za izbeljivanje 35-40% ili u kućnim uslovima sa gelovima nešto nižih koncentracija 15-20% i specijalno izrađenim trey-em na osnovu otiska vaših zuba. Kućno beljenje traje nekoliko dana s obzirom da gelovi imaju manji procenat aktivne supstance. Pacijentima se savetuje da neko vreme izbegavaju jako prebojena pića ili cigrete koji mogu obojiti zube i kompromitovati rezultat.Tehnika beljenja ne oštećuje gleđ, dakle nije štetna za zube.

Izbeliti možete i “mrtve” zube sa opalescence endo koji je po sastavu 35% vodik peroksid koji se aplicira u komoru pulpe devitalizovanog zuba. Izbjeljivanjem mrtvih zuba možete vratiti boju vaših zuba i protetsku nadoknadu odgoditi na neko vreme.