Parodontologija

Šta je parodontopatija i kako nastaje?

Parodontopatija je oboljenje koje napada potporni aparat zuba, dovodi do njihovog klaćenja i u terminalnoj fazi do ispadanja zuba. Glavni, ali ne i jedini krivac za nastanak parodontopatije je prisustvo zubnog plaka usled nedovoljne higijene zuba (meke naslage na zubima u kojima se nalaze specifične vrste bakterija koje luče određene enzime i toksine koje narušavaju integritet potpornog aparat zuba)

Klinička slika parodontopatije

Započinje krvarenjem i upalom desni usled prisustva mekih naslaga na zubima koje ukoliko se ne uklone postaju čvrste odnosno pretvaraju se u zubni kamenac. Kamenac i konkrementi vrše pritisak na desni koje još više otiču i krvare i vrše pritisak na kost. Kost se postepeno usled pritiska resorbuje,za sobom povlači i desni i u ovom stadijumu se u ustima mogu videti ogolićeni vratovi i korenovi zuba a samim tim zubi deluju neprirodno izduženo. Ukoliko se i dalje ništa ne preduzima dolazi do pomeranja zuba, klaćenja i na kraju ispadanja. Naravno, ovo je jako dugotrajan proces sa povremenim poboljšanjima i pogoršanjima i uspeh lečenja zavisi samo od motivacije pacijenta i od njegove spremnosti na saradnju. Mora doći do potpunog menjanja higijenskih navika da bi se parodontopatija uopšte mogla lečiti!

    

Konzervativna terapija parodontopatije

Terapija je kompleksna i zavisi od stadijuma parodontopatije u kojoj se pacijent javlja stomatologu. Konzervativna terapija podrazumeva uklanjanje mekih i čvrstih naslaga, zamenu neadekvatnih plombi ili protetskih radova, uravnoteženje okluzije, saniranje nastalih komplikacija i kiretažu parodontalnih džepova. Terapija može biti potpomognuta i antibioticima lokalno ili sistemski.

Hirurška terapija parodontopatije-režanj opeacija

Ova vrsta operacije podrazumeva pravljenje reza, odizanje gingive oko zahvaćenih zuba i čišćenje tvrdog i mekog zida parodontalnih džepova pod kontrolom oka. U toku intervencije parodontolog procenjuje da li na pojedinim mestima mora dodati veštačke kosti kako bi se ubrzao proces zarastanja i regeneracije i produžio životni vek parodontopatičnih zuba. Jako je bitno da se stvore uslovi da nakon oporavka , adekvatnom higijenom zuba, pacijent može sam da spreči egzacerbaciju (pogoršanje) bolesti.